Ryż na mleku

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smacznie. Prosto. Klasycznie.Na dobry początek dnia.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 0.5 szklanki
    - mleko (mniej więcej, w razie potrzeby należy dodać trochę więcej): 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 1 opakowanie

Ryż na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotować szklankę mleka.
  • 2. Wsypać ryż i gotować, ciągle mieszając.
  • 3. Kiedy ryż już wchłonie mleko, dolać jego kolejną porcję - pół szklanki (najlepiej stopniowo - dodając po 2 czy3 łyżki mleka). Cały czas gotować na niedużym ogniu do momentu, gdy ryż zmięknie.
  • 4. Dodać szczyptę soli i cukier wanilinowy (w ilości wedle upodobań).
    U mnie z dżemem porzeczkowym i lodami waniliowymi

Komentarze

Podobne przepisy