Ryż po jordańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To proste, ale bardzo smaczne danie ma jordańskie korzenie. Przepis dostałem od mojego ojca. Pochodzę z Włoch i bardzo lubię eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • ● 20 dag ryżu
    ● 80 dag mielonego mięsa
    ● 1 duży jogurt naturalny
    ● 10 dag migdałów w słupkach lub płatkach
    ● bazylia
    ● oregano
    ● zioła prowansalskie
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Ryż po jordańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż po jordańsku 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mielone mięso i podsmażamy.
  • Ryż po jordańsku 2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by mięso nie ostygło.
  • Ryż po jordańsku 3. Do wrzącej osolonej wody wsypujemy ryż i migdały. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ryż nakładamy na talerze, następnie wykładamy porcje smażonego mięsa. Polewamy jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy