Ryż po persku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -250 g ryżu basmati
    -700 g szpinaku
    -1 cebula
    -4 łyżki oliwy z oliwek
    -40 g rodzynek
    -1 łyżeczka mielonego kminu
    -1 łyżeczka mielonej kolendry
    -pół łyżeczki kardamonu
    -szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    -0,5 l bulionu
    -40 g orzechów włoskich
    -250 g jogurtu naturalnego
    -sól
    -pieprz

Ryż po persku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Szpinak kroimy w paski, cebulę w kostkę. Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy szpinak i dusimy 5 minut. Dodajemy odcedzony ryż, rodzynki, przyprawy. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu 10 minut. Odstawiamy na 10 minut. Polewamy kleksem jogurtu, posypujemy posiekanymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy