1 szklanka ryżu arborio lub paraiboiled
1 ½ szklanki bulionu mięsnego
1 szklanka wody ( posolonej)
½ fenkuła
½ średniej wielkości cukini
3-4 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
25 dag zielonej fasolki szparagowej( może być mrożona)
1 średniej wielkości cebula
1 cm małej papryczki chili
5-6 łyżek oleju do smażenia warzyw i ryżu
sól
Ryż smażony z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Warzywa umyj, pokrój w paski
2. Cebulę pokrój drobno
3. Ugotuj al. dente fasolkę szparagową
4. Pokrojone pozostałe warzywa podsmaż krótko na rozgrzanym oleju i przełóż na osobny talerz
5. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj ryż i podsmaż 5-10 minut
6. Mieszając ryż, dodawaj powoli bulion, zważając, aby ryż wchłonął każdy dolany płyn
7. Połącz ryż z warzywami, dodaj papryczkę chili
8. Po wchłonięciu bulionu przez ryż czynność powtarzaj dolewając powoli po ½ szklanki przygotowanej, posolonej wody .
9. Po wchłonięciu wody przez ryż i warzywa, naczynie z ryżem przykryj i odstaw z kuchenki – potrawa jest gotowa po 10-15 minutach.
Porady
Można jeszcze dodać różyczki brokuła, paprykę zieloną , posypać zieloną natką
Komentarze