Ryż smażony z zielonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo lubię ryż i makarony

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (4-5 porcji)

    1 szklanka ryżu arborio lub paraiboiled
    1 ½ szklanki bulionu mięsnego
    1 szklanka wody ( posolonej)
    ½ fenkuła
    ½ średniej wielkości cukini
    3-4 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
    25 dag zielonej fasolki szparagowej( może być mrożona)
    1 średniej wielkości cebula
    1 cm małej papryczki chili
    5-6 łyżek oleju do smażenia warzyw i ryżu
    sól

    duży płaski rondel lub patelnia o grubym dnie

Ryż smażony z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyj, pokrój w paski
    2. Cebulę pokrój drobno
    3. Ugotuj al. dente fasolkę szparagową
    4. Pokrojone pozostałe warzywa podsmaż krótko na rozgrzanym oleju i przełóż na osobny talerz
    5. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj ryż i podsmaż 5-10 minut
    6. Mieszając ryż, dodawaj powoli bulion, zważając, aby ryż wchłonął każdy dolany płyn
    7. Połącz ryż z warzywami, dodaj papryczkę chili
    8. Po wchłonięciu bulionu przez ryż czynność powtarzaj dolewając powoli po ½ szklanki przygotowanej, posolonej wody .
    9. Po wchłonięciu wody przez ryż i warzywa, naczynie z ryżem przykryj i odstaw z kuchenki – potrawa jest gotowa po 10-15 minutach.

Porady

Można jeszcze dodać różyczki brokuła, paprykę zieloną , posypać zieloną natką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy