Ryż z cukinią i fasolą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowe danie wegetariańskie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż pełnoziarnisty: 100 gramów
    - cukinia: 75 gramów
    - fasolka szparagowa: 160 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - papryka słodka: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - sól: 4 szczypty
    - szafran: 1 szczypta
    - bulion warzywny: 1.5 szklanki

Ryż z cukinią i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć i pokroić dość drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić szafran, po chwili dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę smażyć, aż zmięknie. Następnie do patelni dodać ryż, smażyć, mieszając, aż zacznie trzeszczeć pod łopatką. Następnie dodać warzywa i zalać połową szklanki ciepłego bulionu, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Danie gotować mieszając, aż odparuje bulion, potem dolać połowę szklanki bulionu. Czynność dolewania bulionu powtarzać, aż ryż będzie miękki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy