Ryż z duszoną cukinią i oliwkami z winnym posmakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

proste i smaczne danie obiadowe-polecam

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu białego
    1 mała cukinia
    mały słoik zielonych oliwek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    kieliszek białego wina

Ryż z duszoną cukinią i oliwkami z winnym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka, odstawić do wystudzenia.
    Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
    Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką, wrzucić na patelnię. Dodać trochę soli i pieprzu.
    Smażyć aż cukinia lekko zmięknie, na koniec dolać kieliszek białego wina i wrzucić oliwki.
    Cukinię z oliwkami wymiesząć z ryżem, w razie potrzeby doprawić, smacznego:)

Porady

4-5 porcji

Komentarze

Podobne przepisy