Ryż z jeżynami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie, ale niestety sezonowe wiec korzystajmy póki jest sezon na jeżyny

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jeżyny: 1.5 litra
    - ryż: 3 szklanki
    - przyprawa korzenna do piernika: 1 łyżeczka
    - cukier około: 0.75 szklanki
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - owoce w kontrastowym kolorze do dekoracji (np. maliny): 1 szklanka

Ryż z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać 6 szklankami wody, posolić do smaku i ugotować na sypko. Jeżyny przebrać i dodać przyprawę korzenną oraz 1/2 szklanki cukru, całość zmiksowac na gładko i jeśli potrzeba dosłodzić i jeszczę chwilę miksować. Ryż podzielić na 6 porcji, każdą polać przygotowanym sosem i ewentualnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy