Ryż z kalmarami i małżami

0 (0 ocen)

Danie z owocami morza

Składniki:

  • 200 g mrożonych kalmarów
    100 g małży w zalewie
    4 łyżki ananasa krojonego w syropie
    kawałek cukinii
    sos chili
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz
    przyprawa do dań z woka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ryż z kalmarami i małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić w paseczki, ananasa pokroić w drobne kawałki, posypać przyprawą do dań w woka. Kalmary rozmrozić i pokroić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i sosem chili.
  • 2. Cukinię i ananasa obsmażyć w rozgrzanym woku. Dodać kalmary, po minucie dodać osączone małże i wlać mąkę rozmieszaną w 1/3 szklanki wody, smażyć jeszcze minutę. Podawać z ryżem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy