Szybkie i smaczne danie, ryż z kurczakiem , patisonem i warzywami
Idealne na obiad, ciepłą kolację lub jako lunch do pracy czy szkoły.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 filet z kurczaka
100 g ryżu
2 małe młode patisony
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
Po kilka gałązek natki pietruszki, selera, pora i lubczyku
Olej
Sól pieprz do smaku
Przyprawa do kurczaka
Zioła prowansalskie
Ryż z kurczakiem i patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz pokrój w paski.
Patisona umyj , osusz i pokrój w kostkę.
Marchewki umyj ,obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach .
Pietruszkę, seler, por i lubczyk pokrój.
2.Na patelni rozgrzej olej dodaj kurczaka chwilę podsmaż dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, patisona, pomidory z puszki , podłej szklanką wody i duś około 10 minut, następnie dodaj opłukany ryż , pietruszkę, seler, por i lubczyk.
Całość duś około 15 minut w razie potrzeby podłej wodą. Dopraw do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Komentarze