Ryż z kurczakiem i patisonem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Szybkie i smaczne danie, ryż z kurczakiem , patisonem i warzywami
Idealne na obiad, ciepłą kolację lub jako lunch do pracy czy szkoły.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    100 g ryżu
    2 małe młode patisony
    2 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    Po kilka gałązek natki pietruszki, selera, pora i lubczyku
    Olej
    Sól pieprz do smaku
    Przyprawa do kurczaka
    Zioła prowansalskie

Ryż z kurczakiem i patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw.
    Cebulę i czosnek obierz pokrój w paski.
    Patisona umyj , osusz i pokrój w kostkę.
    Marchewki umyj ,obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach .
    Pietruszkę, seler, por i lubczyk pokrój.
  • 2. Na patelni rozgrzej olej dodaj kurczaka chwilę podsmaż dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, patisona, pomidory z puszki , podłej szklanką wody i duś około 10 minut, następnie dodaj opłukany ryż , pietruszkę, seler, por i lubczyk.
    Całość duś około 15 minut w razie potrzeby podłej wodą. Dopraw do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy