Ryż z mango
Składniki:
cebula
czerwona papryka
100 g marchewki
100 g cukinii
mango
2 dymki
3 łyżki oliwy z oliwek
kumin
szczypta cynamonu
kolendra
po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
2 łyżki posiekanych migdałów
sól
łyżka masła
sok z cytryny
natka pietruszki
300 g ryżu basmati
Ryż z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki.
Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę.
Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę przypraw , krótko smażyłem.
Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem . Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango ,
1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.
Komentarze