Ryż z mango

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka przekąska

  • 45 min

Składniki:


  • cebula
    czerwona papryka
    100 g marchewki
    100 g cukinii
    mango
    2 dymki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    kumin
    szczypta cynamonu
    kolendra
    po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
    2 łyżki posiekanych migdałów
    sól
    łyżka masła
    sok z cytryny
    natka pietruszki
    300 g ryżu basmati

Ryż z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki.
    Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę.
    Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę przypraw , krótko smażyłem.
    Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem . Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango ,
    1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.

Komentarze

Podobne przepisy