Ryż z sosem selerowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Potrawę wymyśliłam ponad 20 lat temu, gdy półki sklepowe świeciły pustkami, a trzeba było czymś podjąć niespodziewanych gości. Używałam wtedy konserwy turystycznej i zwykłego selera

  • 35 min

Składniki:

  • ● 20 dag ryżu
    ● 15 dag mielonki
    ● seler naciowy z liśćmi
    ● cebula
    ● 1/2 puszki przecieru pomidorowego
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 l bulionu z kostki
    ● łyżka śmietany
    ● łyżka oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● maggi

Ryż z sosem selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w lekko osolonej wodzie. Mielonkę
    kroimy w 1-cm kostkę Selera myjemy i osuszamy. Odrywamy
    liście i rwiemy na
    mniejsze kawałki. Łodygi kroimy.
    Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju.
  • 2. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
    Wsypujemy cebulę.
    Podlewamy bulionem i, mieszając,
    dodajemy przecier. Sos
    zabielamy śmietaną
  • 3. Dodajemy pokrojone łodygi
    selera i dokładnie miksujemy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy
  • 4. Do sosu wsypujemy liście
    selera i mielonkę. Mieszamy,
    ale już nie zagotowujemy. Doprawiamy
    maggi. Sosem polewamy
    ryż.

Porady

● Zamiast mielonki można użyć pokrojonej w kostkę szynki (może być konserwowa).

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy