Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się domem i wychowaniem 2-letniego synka Darka. Ryż w takiej postaci bardzo smakuje mojemu narzeczonemu. Przepis dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • ● 600 ml wody
    ● 30 dag ryżu
    ● 10 dag cukinii
    ● 2 pomidory
    ● cebula dymka
    ● 10 dag strączków groszku
    ● ząbek czosnku
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 10 dag śmietany 22-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy, solimy
    i wsypujemy ryż. Gotujemy na
    sypko ok. 20 minut. Dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek siekamy.
    Groszek i cukinię myjemy,
    odcinamy końcówki. Cukinię
    kroimy „na zapałkę”, groszek
    w kawałki. Pomidory obieramy
    ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,
    wrzucamy dymkę, czosnek,
    groszek i cukinię. Smażymy na
    średnim ogniu 3 minuty, ciągle
    mieszając. Dodajemy pomidory,
    śmietanę i mieszamy. Dusimy
    ok. 3 minut na małym ogniu pod
    przykryciem. Do warzyw dodajemy ryż, doprawiamy
    do smaku solą,
    pieprzem i gałką
    muszkatołową.

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy