Obecnie nie pracuję. Zajmuję się domem i wychowaniem 2-letniego synka Darka. Ryż w takiej postaci bardzo smakuje mojemu narzeczonemu. Przepis dostałam od koleżanki.
Składniki:
● 600 ml wody
● 30 dag ryżu
● 10 dag cukinii
● 2 pomidory
● cebula dymka
● 10 dag strączków groszku
● ząbek czosnku
● 2 łyżki oliwy
● 10 dag śmietany 22-proc.
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy, solimy
i wsypujemy ryż. Gotujemy na
sypko ok. 20 minut. Dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek siekamy.
Groszek i cukinię myjemy,
odcinamy końcówki. Cukinię
kroimy „na zapałkę”, groszek
w kawałki. Pomidory obieramy
ze skórki i kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę,
wrzucamy dymkę, czosnek,
groszek i cukinię. Smażymy na
średnim ogniu 3 minuty, ciągle
mieszając. Dodajemy pomidory,
śmietanę i mieszamy. Dusimy
ok. 3 minut na małym ogniu pod
przykryciem. Do warzyw dodajemy ryż, doprawiamy
do smaku solą,
pieprzem i gałką
muszkatołową.
Komentarze