Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Pyszny ryzik z warzywami - Polecam :-)

Składniki:

  • 2 garście fasolki szparagowej (u mnie żółta)
    saszetka ryżu białego (125g)
    1 mała papryka czerwona
    por jasna część ok 10cm
    1 garść posiekanej drobno pietruszki
    olej do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    sól morska,pieprz kolorowy,estragon w proszku,czosnek granulowany

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki odcinamy końcówki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości-odcedzamy,studzimy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
  • 2. Ryż gotujemy zgodnie z wskazówką na opakowaniu-odstawiamy.
  • 3. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne,myjemy i kroimy w kosteczkę.Pora płuczemy osuszamy i kroimy w krążki.
  • 4. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i dusimy bez przykrycia często mieszajac paprykę z porem.Jesli warzywa lekko zwiedną,dodajemy ryż ,fasolkę oraz pietruszkę i doprawiamy.
    Całość jeszcze trzymamy na małym ogniu mieszając żeby wszystkie składniki się podgrzały i gotowe -Smacznego :-)

    Podajemy jak samodzielne danie lub jako dodatek do mięs :-)

Porady

Przyprawy dodajemy wg. uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy