Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gotuję dla 4-letniego synka Mateusza i męża. Gdy mam czas, wymyślam nowe dania, a moja pociecha bardzo je chwali i zjada ze smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 2 szkl. ryżu
    ● 3 cebule
    ● 20 dag cienkiej kiełbasy
    ● puszka groszku
    ● puszka kukurydzy
    ● łyżeczka kurkumy
    ● po pół strąka żółtej, zielonej oraz czerwonej papryki
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżka oleju

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z warzywami 1. Cebule obieramy i kroimy
    w niewielką kostkę. Papryki
    kroimy w cienkie krótkie paski.
    Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy
    w plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    olej, wkładamy kiełbasę i podsmażamy.
    Dodajemy cebulę
    oraz paprykę i dusimy kilka
    minut.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko
    według przepisu na opakowaniu
    w osolonej wodzie z dodatkiem
    kurkumy. Odcedzamy,
    studzimy i przekładamy
    do miski.
  • 4. Kukurydzę oraz groszek
    dokładnie osączamy na sicie
    i wsypujemy do miski z ryżem.
    Dodajemy kiełbasę z warzywami,
    doprawiamy solą
    oraz pieprzem. Dokładnie
    mieszamy.

Porady

● Zamiast kiełbasy można użyć obgotowanego i pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. ● Potrawę wzbogacimy, dodając brokuła lub kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy