Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Danie dla miłośników warzyw.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - cukinia: 0.75 sztuki
    - papryka żółta: 0.5 sztuki
    - marchewka: 0.5 sztuki
    - czerwona cebula pokrojona w piórka: 0.5 sztuki
    - obgotowane grzyby mun: 9 sztuk
    - sos sojowy: 2 łyżeczki
    - olej do smażenia: 1.5 łyżki
    - chilli w proszku: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - cytryna: 0.5 sztuki

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko. Cukinię, paprykę, marchewkę, grzyby mun pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć marchewkę, po jakimś czasie dodać cebulę (chwilę smażyć), następnie grzyby (chwilę smażyć), potem paprykę (chwilę smażyć), a na końcu cukinię. Całość smażyć, doprawić do smaku sosem sojowym, chilli, solą i pieprzem. Warzywa można podlać wodą w razie potrzeby miękkich warzyw, ja jednak wolę chrupiące. Następnie do warzyw dodać ugotowany ryż i smażyć do uzyskania odpowiedniej miękkości dania. Danie można skropić sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy