Ryżanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekka, pożywa zupa uwielbiana przez najmłodszych

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
    -3 skrzydełka z kurczaka
    -150g ryżu
    -2 litry wody
    -1 cebula
    -3 marchewki
    -1 pietruszka
    -kawałek selera i pora
    -kilka gałązek natki pietruszki
    -2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
    -około 2 łyżeczek soli
    -1/3 łyżeczki pieprzu
    -1/3 łyżeczka suszonego lubczyku

Ryżanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą
    -gotujemy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania
    -na wierzchu wywaru usuwamy szumowiny
    -warzywa myjemy, obieramy ze skórki , dodajemy do wywaru
    -dodajemy przyprawy i całość gotujemy około 1,5h na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie
    -marchew wyciągamy , kroimy w krążki i ponownie wkładamy ją do zupy
    -wsypujemy ryż, całość mieszamy i gotujemy do miękkości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy