Ryżowa zapiekanka

0 (0 ocen)

Proste i bardzo sycące danie.

Składniki:

  • torebka ryżu
    2-3 marchewki
    pietruszka
    strąk czerwonej papryki
    kilka łyżek kukurydzy z puszki
    100 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    keczup
    wegeta
    margaryna do posmarowania naczynia

Ryżowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy i wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Smarujemy cienką warstwą keczupu.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Smażymy kilka minut na patelni, doprawiamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę, mieszamy. Wykładamy na ryż.
  • 3. Ser ścieramy, posypujemy potrawę i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Możemy polać keczupem.

Porady

Podajemy z surówką np z kapusty pekińskiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy