torebka ryżu
2-3 marchewki
pietruszka
strąk czerwonej papryki
kilka łyżek kukurydzy z puszki
100 g sera żółtego
sól
pieprz
keczup
wegeta
margaryna do posmarowania naczynia
Ryżowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy i wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Smarujemy cienką warstwą keczupu.
2.Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Smażymy kilka minut na patelni, doprawiamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę, mieszamy. Wykładamy na ryż.
3.Ser ścieramy, posypujemy potrawę i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Możemy polać keczupem.
Komentarze