200 g ryżu
- 1 duża puszka mieszanki sałatkowej ( groszek, kukurydza , marchewka)
- 200 g boczku parzonego
- 100 g sera żółtego
- resztki wędliny lub mięsa pozostałego z obiadu.
Ryżowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy ok. 10 min - ma byc niedogotowany. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne takie 24cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy spód i boki pokrojonym w plasterki boczkiem. Ryż mieszamy z mieszanką sałatkową i pokrojonymi w kostkę resztaki mięsa lub wędlin. Wkładamy na boczek i przyklepujemy. Wierzch dokładnie obkładamy serem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180C - bez termoobiegu. Po upieczeniu przekładamy na talerz do góry nogami, tak aby ser znalazł się pod spodem.
Komentarze