Ryżowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Super babeczki do mięs, drobiu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz mielony., 2 łyżki keczupu pikantnego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, natka pietruszki ozdobnej do dekoracji.

Ryżowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłukać. Zagotować dwie i pół szklanki wody, posolić. Wrzucić ryż, ugotować na małym ogniu. Gdy woda wyparuje, wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika. Do miękkiego ryżu dodać starty ser, przyprawić pieprzem , dodać keczup i przecier pomidorowy i wymieszać.
    Filiżanki lub szklaneczki wysmarować masłem i napełnić farszem. Lekko ubić, odstawić na godzinę. Wyłożyć na półmisek. Przed podaniem można lekko podgrzać wstawiając razem z półmiskiem do lekko nagrzanego piekarnika, można też podać zimne. Świetne do mięs, drobiu i jarzyn.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy