Ryżowe knedle ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku zagotuj mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzątek wsyp ryż.Gotuj do miękkości. Odcedź jeśli ryż nie wypije mleka i odstaw do ostudzenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę z białek.Zimny ryż wymieszaj z żółtkami i ubitą pianą.Wsyp mąkę i wymieszaj.
3. Śliwki natnij i wyjmij pestki. Z ciasta ryżowego uformuj małe kule. Do środka każdej wciśnij śliwkę. Knedle obtocz w bułce tartej wymieszanej z cynamonem. Porcjami wkładaj na patelnię i smaż na rumiano.
Porady
Jeżeli Twoi domownicy nie lubią cynamonu który swietnie komponuje się z słodko-kwaśnym smakiem śliwek możesz go do bułki nie dodawać.
Komentarze