Ryżowe Knedle ze śliwkami.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie znam nikogo kto nie lubi knedli. Te są ich nowocześniejszą wersją. Są pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 łyżki cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    1,5 szklanki białego ryżu
    4 jaja
    około 4 łyżki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    12 śliwek węgierek
    bułka tarta około szklanki
    olej do smażenia

Ryżowe knedle ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku zagotuj mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzątek wsyp ryż.Gotuj do miękkości. Odcedź jeśli ryż nie wypije mleka i odstaw do ostudzenia.
    2. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę z białek.Zimny ryż wymieszaj z żółtkami i ubitą pianą.Wsyp mąkę i wymieszaj.
    3. Śliwki natnij i wyjmij pestki. Z ciasta ryżowego uformuj małe kule. Do środka każdej wciśnij śliwkę. Knedle obtocz w bułce tartej wymieszanej z cynamonem. Porcjami wkładaj na patelnię i smaż na rumiano.

Porady

Jeżeli Twoi domownicy nie lubią cynamonu który swietnie komponuje się z słodko-kwaśnym smakiem śliwek możesz go do bułki nie dodawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy