Kiedy zostaje mi ugotowany ryż wykorzystuję go do przygotowania kotlecików. Są o wiele lepsze niż tradycyjne mielone.
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
około 2 szklanki ugotowanego ryżu
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 marchewka
1 cebula
20 dag pieczarek
2 jajka
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ryżowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, oczyścić. Marchewkę utrzeć na tarce, cebulę i pieczarki drobno pokroić. Ryż i mięso przełożyć do miski, dodać warzywa, jajka,
doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Uformować małe kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać z różnymi surówkami
Komentarze