Ryżowe kotleciki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycące kotleciki z ryżu i cukinii, możemy podawać prosto z patelni lub z dodatkiem sosu np. majonezowego lub śmietanowego.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż np. basmati 100 gram
    cukinia starta 1 szklanka
    jajko 2 sztuki
    kurkuma 1 łyżeczka
    przyprawa warzywna 1 łyżeczka
    pieprz
    natka pietruszki
    szczypiorek
    mąką

Ryżowe kotleciki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w/g czasu podanego na opakowaniu ,następnie schłodzić ,przełożyć do miski , dodać cukinię ( starta na średnich oczkach razem ze skórką ),wbić jajka dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę ,doprawić .
  • 2. Dodać mąkę ,( nie za dużo bo będą twarde ) wymieszać , formować małe kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy