Ryżowe kulki z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Połączenie ryżu z mięsem z kurczaka, które zostało z rosołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kulki:
    • 3 torebki ryżu po 10 dkg
    • łyżka soli
    • pół łyżeczki kurkumy
    Farsz:
    • 2 ćwiartki z kurczaka
    • łyżka przyprawy kebab-gyros
    • 2 łyżki tartego sera żółtego
    • 2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego ( można zastąpić przecierem pomidorowym)
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • łyżka oliwy
    Dodatkowo:
    • bułka tarta do obtoczenia
    • olej do smażenia

Ryżowe kulki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka ugotować lub upiec, obrać i pokroić mięso w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać żółty ser, sos, koncentrat i przyprawę. Wszystko razem wymieszać.
    Ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Wyłożyć do dużej miski i gdy będzie jeszcze ciepły brać po trochu do ręki, zrobić zagłębienie w które dodać 2 łyżeczki farszu. Zakleić ryżem dociskając i robić kształt kuli.
    Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy