Ryżowe talarki z łososiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czasami mam ochotę na suschi i wszelkie jego odmiany.Talarki ryżowe z łososiem zaspakajają mój apetyt i są niezwykle efektowne.Ich smak podkręca sos jogurtowo-koperkowy.To moja wariacja na temat ryżu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały/1 saszetka): 100 gramów
    - łosoś norweski (wędzony na ciepło/plastry): 6 plastrów
    - jogurt grecki (10 %): 100 mililitrów
    - koperek (drobno posiekany): 1 pęczek
    - sól (morska/gruboziarnista): 2 szczypty
    - kapary (z zalewy): 6 sztuk

Ryżowe talarki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut). Odcedzić,przesypać do prostokątnego naczynia ( wysokości minimum 3-4 cm),ugniatać widelcem do momentu uzyskania zwartej 2 cm ryżowej podstawy.Okragłą foremką wycinać ryżowe talarki.
  • 2. Jogurt doprawić solą,wymieszać z koperkiem.
  • 3. Na talarkach ryżowych ułożyć zwinięte w ruloniki plastereki łososia,polać sosem jogurtowo-koperkowym,udekorować kaparami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy