Ryżowe tartaletki z truskawkami

0 (0 ocen)

Tartaletki na bazie ryżu i orzechów, bez grama mąki. Do tego prosty dodatek jak bita śmietana i truskawki.

Składniki:

  • RYŻOWE TARTALETKI:
    3/4 szklanki ryżu
    3 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 jajka
    100g orzechów włoskich mielonych
    DODATKI:
    400g śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    truskawki

Ryżowe tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać mleko do garnka i zagotować. Dodać ryż, cukier i cukier waniliowy. Gotować około 30minut, aż ryż się rozgotuje i będzie gęsta masa. Wystudzić i wbić żółtka jajek oraz wsypać zmielone orzechy. Wszystko połączyć. Ubić białka z jajek i wmieszać w gęstą masę ryżową. Napełnić tartaletki po same brzegi. Piec w 180*C przez 25-30min. Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć na całkowicie wystudzone tartaletki. Wyłożyć świeże truskawki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy