Ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Lekki i smaczny obiad.

Składniki:

  • 8 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych

    2 szklanki wody

    1 jajko

    1 cebula

    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

    2 łyżki posiekanego koperku

    bułka tarta około pół szklanki

    olej do smażenia



    Sos pieczarkowy;


    20 dag pieczarek

    przyprawa uniwersalna

    1 łyżka maki pszennej

    sól, pieprz

    1 łyżka masła

    1 cebula

Ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gotującą wodę wrzucić płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty aż uzyskamy gęstą masę. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej.

    Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.

    Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.



    Sos; Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Cebule pokrojoną w kostkę rumienimy na złoto. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki. Kiedy już lekko się podpieką wlewamy około szklanki wody dodajemy wcześniej podsmażoną cebule i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku a następnie w kilku łyżkach wody mieszamy mąkę którą zagęszczamy sos. Możemy go także zabielić śmietaną.

    Zraziki polewamy sosem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy