Ryżowo - jabłkowe crumble

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniały deserek smakuje zarówno na zimno i jak i na ciepło.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUSZONKA:

    9 dag masła
    12 dag brązowego cukru
    4 dag mąki
    5 dag płatków owsianych
    4 dag siekanych migdałów
    1 łyżeczka cynamonu

    RYŻ:

    12, 5 dag ryżu /najlepiej o okrągłych ziarenkach/
    1/2l mleka

    JABŁKA:

    3 kwaśne jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    125 ml soku jabłkowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ryżowo - jabłkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić. Wystudzić.
  • 2. Cukier, mąkę, płatki owsiane, migdały i cynamon wymieszać, dodać wystudzone masło. Zrobić kruszonkę.
  • 3. Ryż ugotować na mleku, do momentu, aż wchłonie cały płyn. Wystudzić.
  • 4. Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę.
  • 5. Dodać 100 ml soku jabłkowego i sok z cytryny, zagotować.
  • 6. W pozostałym soku rozpuścić mąkę. Wlać do gotujących się jabłek. Zagotować.
  • 7. Jabłka przełożyć do miseczek do zapiekania.
  • 8. Na jabłka wyłożyć po porcji wystudzonego ryżu.
  • 9. Na wierzch rozdzielić kruszonkę.
  • 10. Piec ok 25 min w 180 stopniach, aż kruszonka nabierze złoto - brązowego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy