Ryżowo-paprykowe kotlety

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu, papryki duszonej z dnia poprzedniego, kotlety są pyszne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż ugotowany 3 woreczki,
    papryka z cebulą duszona 1/2 litra naczynie lub 3 papryki+2 cebule+ząbki czosnku 5 sztuk+olej 4 łyżki+sól i pieprz do smaku,
    jajka 2 sztuki "M",
    bułka tarta 2-3 szklanki,
    lubczyk 2 łyżeczki,
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    olej rzepakowy 1 szklanka

Ryżowo-paprykowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowo-paprykowe kotlety 1. Do miski wsypać z woreczków ugotowany ryż, paprykę duszoną odsączoną z wywaru, paprykę, pieprz ziołowy, lubczyk, tartą bułkę, jajka.
  • Ryżowo-paprykowe kotlety 2. Wszystko dokładnie ręką wyrobić, masa ma być kleista i zwarta, nie za luźna.
  • Ryżowo-paprykowe kotlety 3. Olej rozgrzać mocno, zwilżonymi dłońmi formować nie za grube kotlety, smażyć na średnim ogniu na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy