Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową. Przygotowana z dodatkiem szynki, jabłka, kukurydzy i marynowanych papryczek. Polecam.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g ugotowanego ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała puszka kukurydzy
2 duże plastry szynki gotowanej
5 marynowanych papryczek piri - piri
1/2 jabłka
2 łyżeczki suszonego szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z jabłkiem, szynką, papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Z marynowanych papryczek usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kosteczkę.
Do miski wkładamy ryż, pokrojone składniki, odsączoną kukurydzę i dokładamy majonez, suszony szczypiorek oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Komentarze