1.Pierś z kurczaka drobno pokroić, wrzucić mięso na głęboki talerz i wlać sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce a papryki pokroić na cienkie paseczki.
Potem na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać papryki i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać posiekaną natkę oraz kukurydzę i pędy babusa i wymieszać farsz.
Każdy papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund.
Położyć go na drewnianej desce i na jednym brzegu położyć łyżkę nadzienia.
Zawinąć brzeg przy farszu a potem boczne krawędzie i zwijać sajgonki tak jak krokiety czy gołąbki.
Smażyć najlepiej na głębokim oleju do złoto brązowego koloru ( ja
2.usmażyłam normalnie na patelni w małej ilości tłuszczu ale następnym razem usmażę właśnie w głębokim tłuszczu ).
Sajgonki odsączyć z oleju na ręczniki papierowym i podawać na przykład z sosem tajskim słodko kwaśnym wymieszanym z odrobiną sosu sojowego.
Komentarze