Sajgonki z kaczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Orientalny obiad

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A:
    2 ugotowane udka z kaczki
    3/4 szklanki komosy ryżowej / quinoa
    kawałek białej kapusty

    składnik podstawowy dodatkowy:
    ok. 20 arkuszy papiery ryżowego

    składniki robocze:
    1 dymka
    2 łyżki sosu do woka
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki tabasco
    1 ząbek czosnku
    kawałek imbiru, ok 1 cm
    sól
    olej do smażenia

    dekorację:
    dymka
    sos sojowy

Sajgonki z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową opłukać i ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Kapustę poszatkować. Dymek posiekać.
    Obrać mięso z udek i rozdrobnić widelcem, polać sosem sojowym, sosem do dań z woka i tabasco oraz starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni.
  • 2. Arkusze papieru ryżowego najpierw moczyć w wodzie, a następnie na każdy nakładać po łyżce komosy, 1/2 łyżki mięsa, 1/2 łyżki kapusty i kolka krążków dymki. Sajgonki zwijać jak krokiety.
  • 3. Kiedy wszystkie sajgonki będą gotowe rozgrzać olej na patelni i obsmażać je z obu stron. Trzeba uważać, żeby się nie stykały, bo papier ryżowy łatwo się skleja i rozrywa. Usmażone sajgonki posypać dymką i podawać z sosem sojowym. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy