Sakiewki francuskie z makiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Proste, szybkie tanie, ale przede wszystkim pyszne :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    Duża masa makowa
    Żółtko
    Masło i mąka do nasmarowania blachy

Sakiewki francuskie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na spore kwadraty ( u mnie 15)
  • 2. Na środek każdego dajemy masę makową
  • 3. Robimy sakiewki, łącząc lewy górny róg z prawym dolnym, z pozostałymi robimy tak samo. Łącząc rogi sklejamy ze sobą ciasto tak by nie było szpar
  • 4. Smarujemy blachę masłem i opruszamy mąką
  • 5. Układamy sakiewki na blaszce zachowując odstępy. Następnie każdą smarujemy roztrzepanym żółtkiem
  • 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do momentu, aż sakiewki się zarumienią (15-20min)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy