Sakiewki w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

Przepis powstał z potrzeby urozmaicenia dania z kurczaka

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    3 plasterki szynki
    6 małych lub 3 duże plasterki sera żółtego
    2-3 łyżeczki chrzanu
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    suszone oregano
    ewentualnie mąka i śmietana

Sakiewki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić i pozbawić tych mniejszych wystających kawałków mięsa. następnie grubszą część delikatnie rozkroić wykonując w piersi kurczaka kieszeń. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Przyprawiamy również w środku. Na plasterek sera żółtego kładziemy kawałek szynki i przykrywamy drugim plasterkiem sera. Całość zwinąć i umieścić w mięsnej kieszeni. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim sakiewki. W litrze wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i dodać chrzan. Wlać na patelnię, przykryć. Dusić do miękkości. Sos ewentualnie zagęścić śmietaną i mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy