Przepis powstał z potrzeby urozmaicenia dania z kurczaka
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
3 plasterki szynki
6 małych lub 3 duże plasterki sera żółtego
2-3 łyżeczki chrzanu
kostka rosołowa
sól
pieprz
suszone oregano
ewentualnie mąka i śmietana
Sakiewki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić i pozbawić tych mniejszych wystających kawałków mięsa. następnie grubszą część delikatnie rozkroić wykonując w piersi kurczaka kieszeń. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Przyprawiamy również w środku. Na plasterek sera żółtego kładziemy kawałek szynki i przykrywamy drugim plasterkiem sera. Całość zwinąć i umieścić w mięsnej kieszeni. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim sakiewki. W litrze wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i dodać chrzan. Wlać na patelnię, przykryć. Dusić do miękkości. Sos ewentualnie zagęścić śmietaną i mąką.
Komentarze