Sakiewki z kapustą

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Aneta Dziuban

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 0.5 łyżeczki

    - główka kapusty: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Tłuszcz (do smażenia): 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - szczypiorek (do związania): 1 pęczek

Sakiewki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 minut i smażymy naleśniki
  • 2. Robimy farsz: kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i gotujemy. Ostudzoną i odciśniętą mielimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy kapustę, przyprawiamy i zasmażamy.
  • 3. Farsz nakładamy na naleśniki, formujemy sakiewki i związujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy