Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.
30 min
Składniki:
na ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
150 g mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
na nadzienie:
300 g pieczarek
150 g boczku
cebula
ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
oregano
pieprz
ostra papryka w proszku
sól łyżka oleju
szczypiorek
Sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką.
Komentarze