sakiewki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    150 g mąki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    na nadzienie:
    300 g pieczarek
    150 g boczku
    cebula
    ząbek czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    oregano
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    sól łyżka oleju
    szczypiorek

Sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy