Z myślą o wszystkich tych, którzy kochają zielone!:) Idealna na posiłek zarówno w domu jak i w pracy. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości można ją podać do wystawnej kolacji czy obiadu!
15 min
Składniki:
po garści: młodego szpinaku ( typu Baby), rukoli, sałaty lodowej, sałaty masłowej, sałaty rzymskiej,
rzeżuchy, roszponki
kilka listków: młodej kalarepy, buraczków
2 pomidory
1/2 ogórka zielonego
Sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy Dijon
kilka kropli cytryny
pieprz cytrynowy
Sałata - liści moc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: wszystkie składniki sosu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i kilka razy potrząsając mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy na 5- 10 minut.
Sałaty i wszelakie listki dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Pomidory i ogórka myjemy, osuszamy i kroimy, dodajemy do reszty składników. Całość polewamy sosem.
Komentarze