Sałata z buraków i fety

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Sałatka jest przepyszna i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Posiada apetyczny różowy kolor oraz delikatny sosik od fety. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi jak i również szybko znika w wersji solo. Możecie ją posypać orzechami włoskimi.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 ugotowane/upieczone buraki (średnie) (*)
    1 opakowanie sera feta (270g)
    3-4 łyżki oliwy
    5-6 łyżek octu/soku z cytryny
    pieprz

Sałata z buraków i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki należy pokroić w kostkę lub tak jak ja - w plasterki, a następnie na kilka części.
    Fetę pokroić w kostkę i dodać do buraków.
    Całość wymieszać z oliwą oraz octem i doprawić do smaku.
    Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

Porady

(*) Możecie użyć buraków marynowanych i wtedy zrezygnować z octu/soku z cytryny. Sałatka powinna być dość kwaśna. Ja uwielbiam buraki pieczone - klik, ponieważ takie lubię najbardziej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy