Sałata z daikonem i granatem

0 (0 ocen)

Pyszna i efektowna, choć prosta, surówka - sałata, daikon, granat i odrobina przypraw. Polecam zarówno na codzienny, jak i świąteczny stół.

Składniki:

  • 4-5 liści sałaty lodowej
    1 korzeń daikonu (białej rzodkwi)
    4-5 łyżek wyłuskanych ziaren granatu
    2 łyżeczki soku z granatu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól
    cukier

Sałata z daikonem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe kawałki. Układamy na dnie salaterki.
  • 2. Daikon płuczemy i obieramy. Wzdłuż korzenia nożykiem szczelinowym ścinamy kilka "wstążek" do dekoracji, pozostałą część ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do startego daikonu dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, sok z cytryny i sok z granatu. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  • 3. Na sałacie układamy starty daikon, odsączony z nadmiaru płynu. Na wierzchu układamy daikonowe "wstążki" i całość posypujemy ziarnami granatu. Od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy