Sałata z tuńczykiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest to jedna z moich ulubionych "sałatek", idealna w każdej okazji - a szczególnie podana na szybką i lekką kolację.

  • 15 min

Składniki:


  • mała sałata lodowa (lub pół dużej)
    duży pomidor
    papryka czerwona
    kostka sera feta
    puszka tuńczyka w sosie naturalnym
    mała cebula
    opcjonalnie oliwki zielone
    ćwiartka szklanki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek
    1 łyżka octu (winny, jabłkowy) lub soku z cytryny

Sałata z tuńczykiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania. Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw. Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę. Wodę, oliwę, ocet/sok z cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy