Jest to jedna z moich ulubionych "sałatek", idealna w każdej okazji - a szczególnie podana na szybką i lekką kolację.
15 min
Składniki:
mała sałata lodowa (lub pół dużej)
duży pomidor
papryka czerwona
kostka sera feta
puszka tuńczyka w sosie naturalnym
mała cebula
opcjonalnie oliwki zielone
ćwiartka szklanki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek
1 łyżka octu (winny, jabłkowy) lub soku z cytryny
Sałata z tuńczykiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania. Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw. Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę. Wodę, oliwę, ocet/sok z cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.
Komentarze