Sałatka à la gyros

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Gotować uczyłam się od mamy.

Składniki:

  • ● kapusta pekińska
    ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 2 ogórki
    ● 4 pomidory
    ● puszka kukurydzy
    ● mała cebula
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa do gyrosa
    ● olej
    Sos:
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 400 ml śmietany 12-proc.
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● zioła prowansalskie

Sałatka à la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę. Oprószamy
    przyprawą. Smażymy
    na oleju ok. 10 minut.
    Osączamy i studzimy.
  • 2. Kapustę szatkujemy,
    ogórki i pomidory kroimy
    w dużą kostkę, cebulę siekamy.
    Kukurydzę osączamy.
    Warzywa mieszamy
    z mięsem. Doprawiamy.
  • 3. Robimy sos: śmietanę
    mieszamy z przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem
    i majonezem. Doprawiamy
    solą, pieprzem i ziołami
    prowansalskimi. Polewamy
    sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy