Sałatka awaryjna z ananasa, kukurydzy i selera

0 (0 ocen)

Przepis na tą sałatkę w zeszycie mojej Mamy jest odkąd pamiętam. To takie koło ratunkowe na wypadek niezapowiedzianych gości, bo 3 główne składniki zawsze w szafce są.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa krojonego
    2 łyżki majonezu
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Sałatka awaryjna z ananasa, kukurydzy i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler konserwowy odciskamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa odsączamy na sicie z syropu (jeśli mamy w plastrach kroimy w kostkę).
    Składniki główne przekładamy do miski, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (ja daję dość sporo) i szczyptą soli - przyprawy mają za zadanie złamać słodki smak). Całość przed podaniem mieszamy z majonezem.

Porady

Do sałatki można dodać kawałki chudej wędliny (szynka, polędwica sopocka) i/lub żółtego sera czy ugotowane jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy