50 dag buraków
50 dag selera korzeniowego
1 kwaskowate jabłko
100 ml majonezu
50 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu lub musztardy sarepskiej
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Sałatka buraczano-selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki i seler umyć, oddzielnie ugotować łupinach, aż będą miękkie, ostudzić, obrać. Warzywa i jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, lub pokroić w bardzo cienkie paseczki.
Nie mieszać ze sobą!
Majonez połączyć z jogurtem, chrzanem lub musztardą i sokiem z cytryny.
Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Połowę sosu wymieszać z rozdrobnionymi burakami, dodać połowę jabłek.
Resztę sosu wymieszać z selerem i resztą jabłek.
Na dużym półmisku ułożyć buraki i seler, na przemian paseczkami.
Komentarze