Sałatka curry

0 (0 ocen)

Sałatka z kapusty pekińskiej, pora oraz groszku konserwowego - całość doprawiona curry. Do obiadu - idealna.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (400g)
    250 g pora
    7 łyżek groszku konserwowego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany 12%
    3 łyżeczki octu 10%
    1 łyżka curry
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    wrzątek

Sałatka curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka curry 1. Pora posiekać, umieścić w garnku z durszlakiem - zalać wrzątkiem tak, by por był całkowicie zanurzony. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 min. Po tym czasie osączyć.
  • Sałatka curry 2. Kapustę poszatkować, zalać octem, dodać cukier i sól (około 1 łyżeczka). Całość wymieszać i odłożyć, by kapusta zmiękła. Następnie dodać sparzonego pora, groszek, majonez, śmietanę i curry - całość wymieszać.
  • Sałatka curry 3. Sałatkę doprawić do smaku. Odstawić, by składniki się "przegryzły".

Porady

Ocet można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.

Komentarze

Podobne przepisy