Sałatka dwukolorowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatkę tę robię często, bo uwielbiam sałatki, a 6-letni syn Jakub buraki.

Składniki:

  • ● 4 buraki
    ● po 25 dag białej i czerwonej fasoli z puszki
    ● 3 ziemniaki
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● 2 jabłka
    ● czerwona i biała cebula
    ● sok z cytryny
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 5-6 łyżek majonezu
    ● sól
    ● pieprz
    ● 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sałatka dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka dwukolorowa 1. Buraki i ziemniaki gotujemy
    w łupinach w oddzielnych garnkach.
    Studzimy, obieramy i kroimy
    w kostkę. Jabłka i ogórki
    kroimy w drobną kostkę, cebule
    siekamy. Białą fasolę mieszamy
    z ziemniakami, połową jabłek
    i ogórków oraz białą cebulą
  • 2. Do czerwonej fasoli dodajemy
    buraki, resztę jabłek i ogórków
    oraz czerwoną cebulę.
  • 3. Majonez mieszamy z sokiem
    z cytryny, jogurtem, przepuszczonym
    przez praskę czosnkiem,
    solą i pieprzem. Sałatki
    mieszamy z sosem i układamy
    na przemian w szklanej salaterce.
    Odstawiamy na 30 minut

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy