Sałatka jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja gotujemy na twardo,, studzimy.Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na złoto, studzimy. Rybę odsączamy i mieszamy tuńczyk z oleju z tuńczykiem w sosie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, natomiast żółtka ścieramy na oczkach małych (również jarzynowych). Wszystkie składniki dzielimy na pół. W przezroczystej misce układamy warstwę białek, warstwę tuńczyka,( warstwy przesypujemy solą i pieprzem do smaku) smażoną cebulkę, majonez i żółtko, a następnie znów białko, tuńczyka itd. tak aby skończyć na żółtku. Na koniec posypujemy papryką i odstawiamy na 2-3 godziny aby sałatka stężała. Po wyciągnięciu z lodówki sałatka powinna się ściąć i można ją kroić jak torta na kawałki.Smacznego!
Komentarze