SAŁATKA JAJECZNA Z TUŃCZYKIEM

0 (0 ocen)

Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki. Sałatka od razu wszystkim zasmakowała

Składniki:

  • 15 jaj, 2 puszki tuńczyka w oleju, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 kg cebuli, sól, pieprz, ostra papryka w proszku , majonez.

Sałatka jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja gotujemy na twardo,, studzimy.Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na złoto, studzimy. Rybę odsączamy i mieszamy tuńczyk z oleju z tuńczykiem w sosie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, natomiast żółtka ścieramy na oczkach małych (również jarzynowych). Wszystkie składniki dzielimy na pół. W przezroczystej misce układamy warstwę białek, warstwę tuńczyka,( warstwy przesypujemy solą i pieprzem do smaku) smażoną cebulkę, majonez i żółtko, a następnie znów białko, tuńczyka itd. tak aby skończyć na żółtku. Na koniec posypujemy papryką i odstawiamy na 2-3 godziny aby sałatka stężała. Po wyciągnięciu z lodówki sałatka powinna się ściąć i można ją kroić jak torta na kawałki.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy