4 marchewki średniej wielkości
3 średnie ziemniaki
1/2 średniego selera
4 jajka
1 duże jabłko lub 2 małe
1 por
1 korzeń pietruszki
5 ogórków kiszonych
1 puszka groszku
4 lub 5 łyżek majonezu
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz
Sałatka jarzynowa tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (oprócz pora) ugotować w łupinkach do miękkości a jajka na twardo. Jabłko i ogórka obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. Ugotowane warzywa i jajka obrać, również pokroić w kosteczkę i wszystko razem wsypać do miski.
Dodać groszek bez zalewy, sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko wraz z majonezem i musztardą, odstawić do lodówki na dobę by się przegryzło.
Komentarze