Sałatka katalońska

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni hiszpańskiej

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka sałaty
    2 gałązki selera naciowego
    2 cebule
    2 jajka
    50 g szynki
    3 filety anchois
    100 g kiełbasy wiejskiej
    sos winegret
    sól
    pieprz
    majonez

Sałatka katalońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka katalońska 1. Sałatę dokładnie umyłem , dokładnie osączyłem, porwałem palcami na drobne kawałki.
    Gałązki selera oczyściłem, pokroiłem na nieduże kawałki. Cebule obrałem , pokroiłem w krążki. Wszystkie składniki wymieszałem z niewielką ilością sosu winegret, ułożyłem dekoracyjnie na półmisku. Szynkę pokroiłem w drobną kostkę, anchois podzieliłem na cząstki , kiełbasę obrałem ze skórki, posiekałem ( można zmielić ). Wszystkie składniki wymieszałem , ułożyłem na sałacie.

    Jajka ugotowane na twardo pokroiłem na ósemki. Ułożyłem na sałatce. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Skropiłem sosem winegret. Podałem z majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy