Sałatka kebab-gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć i pokroić drobno, oprószyć obficie przyprawą kebabową (i ewentualnie też papryką), usmażyć na patelni
2.Sałatę posiekać, pozostałe warzywa pokroić drobno
3.Przygotować sos: przelać jogurt do miseczki, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku, przyprawić, wymieszać, by powstała jednolita masa
4.Pierwsza warstwa: Na spodzie dużego naczynia ułożyć usmażone mięso, zalać częścią sosu. Druga warstwa: dołożyć pomidory i cebulę, zalać sosem. Trzecia warstwa dodać ogórki, cebulę, kukurydzę, zalać sosem. Czwarta warstwa: wsypać groszek i fasolkę, dodać keczup, zalać sosem. Wierzch: Dodać poszatkowaną sałatę, posypać natką pietruszki
Komentarze