SAŁATKA KOKTAJLOWA

0 (0 ocen)

Bardzo delikatna i smaczna sałatka.Można ją podawać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako danie do zimnego bufetu.Polecam na wieczór sylwestrowy lub kolację walentynkową.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
    1 puszka ananasów
    2 szt.kiwi
    20 szt.winogron różowych
    6 szt.moreli suszonych dużych miękkich
    2 łyżki rodzynek dużych Jambo
    10 dkg. płatków migdałowych
    3 łyżki majonezu

    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna.

Sałatka koktajlowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć i ugotować do miękkości w wodzie przyprawionej solą i przyprawa uniwersalna,przestudzić i pokroić w średnia kostkę.
  • 2. Kiwi umyć,obrać i pokroić w ćwierć talarki.Winogrona umyć,przekroić na ćwiartki,usunąć pestki.Krążki ananasa pokroić w mniejsze kawałki,morele i rodzynki w zapałkę.
  • 3. Wszystkie składniki przełożyć do miski,wsypać płatki migdałowe,przyprawić do smaku pieprzem /soli już nie sypać/ włożyć majonez i delikatnie wymieszać.
  • 4. Gotową sałatkę przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika,wstawić na 2 godz.do lodówki celem wymieszania się smaków.Przed podaniem wyłożyć na mniejsze półmiski lub salaterki,ozdobić w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy