Sałatka Krabowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Brzmi egzotycznie a doskonale sprawdza się na polskich stołach :)

  • 30 min

Składniki:

  • * mrożone paluszki krabowe (paluszki surimi)
    * 2 duże szt. pora
    * makaron ryżowy lub makaron sojowy (cienkie nitki)
    * majonez
    * sól/ pieprz

Sałatka krabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ryżowy przecinamy w kilku miejscach (jest on najczęściej zwinięty w gniazdo) na mniejsze nitki, wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem ( tak jak makaron z chińskich zupek). Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Schłodzony wsypujemy do miski / salaterki na sałatkę.
  • 2. Paluszki krabowe (surimi) rozmrażamy, obieramy z foliowych otoczek i rozwarstwiamy, rwąc z nich cienkie paski. Warstwy same się rozdzielają.
    Wsypujemy do miski i mieszamy z makaronem.
  • 3. Por przekrawamy wzdłuż na pół i każdą połówkę raz jeszcze na pół oraz tniemy w półksiężyce (dość drobne plasterki). Wsypujemy do miski i mieszamy z resztą składników.
  • 4. Dodajemy majonez (ilość według własnego uznania). Mieszamy wszystko raz jeszcze dokładnie i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem (bardzo delikatnie gdyż ostrości sałatce nadaje por).


    SMACZNEGO !!

Porady

Najlepiej smakuje schłodzona :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy