Sałatka krabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy przecinamy w kilku miejscach (jest on najczęściej zwinięty w gniazdo) na mniejsze nitki, wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem ( tak jak makaron z chińskich zupek). Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Schłodzony wsypujemy do miski / salaterki na sałatkę.
2.Paluszki krabowe (surimi) rozmrażamy, obieramy z foliowych otoczek i rozwarstwiamy, rwąc z nich cienkie paski. Warstwy same się rozdzielają.
Wsypujemy do miski i mieszamy z makaronem.
3.Por przekrawamy wzdłuż na pół i każdą połówkę raz jeszcze na pół oraz tniemy w półksiężyce (dość drobne plasterki). Wsypujemy do miski i mieszamy z resztą składników.
4.Dodajemy majonez (ilość według własnego uznania). Mieszamy wszystko raz jeszcze dokładnie i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem (bardzo delikatnie gdyż ostrości sałatce nadaje por).
Komentarze